Ajánlások

Frankfurti Nemzetközi Könyvvásár, 2015:
H. Bodó József egykönyves író. Dokumentum-novellákból álló regényének cselekménye 1920-ban Hollandiában indul, középpontjában pedig az 1956-os forradalom és az azt követő megtorlás szörnyű időszaka áll. A mű, amely az ezredforduló utáni évekig követi nyomon történelmünket, mégsem tekinthető pusztán dokumentumregénynek. A történéseket szépirodalmi eszközökkel, kiváló stílusban és dramaturgiai érzékkel mutatja be, a családregény műfajába ágyazottan. Személyes érintettsége miatt a szerző mély átéléssel szól a tragikus eseményekről, amelyek segítenek megérteni és megértetni azokkal is, akik a témában kevésbé járatosak.

Részlet Kiszely Gábor történész az első kiadáshoz írt ajánlásából (2006):
H. Bodó József A hársfa virága című könyve egyedülálló az elmúlt évek során nap-világot látott, a forradalmat taglaló könyvek közül. A szerző látás- és ábrázolásmódja, igényes stílusa, kiváló szerkesztéstechnikája és határozott dramaturgiai érzéke bízvást szépirodalmi rangra emeli a munkát. Aki meg akarja ismerni 1956-ot, s 1956 emberét, annak számára nélkülözhetetlen olvasmány.

Részlet Kondor Katalin újságíró második kiadáshoz írt ajánlásából (2009):
Ez a könyv nem csupán a forradalomról szól, sokkal több annál!
A szerző személyes érintettsége méltán hitelesíti a forradalmat követő megtorlás iszonyú gyakorlatát. A korabeli szereplők jellemábrázolásán keresztül megérthetjük Magyarország mai helyzetének, kettéosztottságának múltban gyökerező okait. A mai fiatalság számára ezek az írások elengedhetetlenül fontosak lennének.

Részlet Takaró Mihály irodalomtörténész a harmadik kiadáshoz írt ajánlásából (2015):
Különös és rendkívül értékes könyvet tart a kezében az olvasó. Szerkezete és időkezelése teszi különössé és modernné. Értékét pedig hitelessége és tartalmának belső összefüggései adják. Az író életrajzi karcolatokként aposztrofálja művét. Dokumentum novelláit a személyesség és hitelesség jellemzi. Az első szerkezeti egységben az anyának állít emléket annak haláláig. Majd újraindul az időben, saját életét meghatározó történetek következnek, lelki növekedésére ható augustinusi vallomásossággal. Stációk és stádiumok követik egymást, s közben láthatjuk az egyén feje felett átrobogó sorsot fordító, tragédiát szülő történelmet. A történeteket két idősíkban olvassuk: a múltbéli események a jelen emberének reflexióival egészülnek ki. Ugyanakkor lineárisan követik egymást a felidézett történetek, amelyek centrumában a 17 évesen átélt 1956-os forradalom áll, s a legmegrázóbb emlékidézések a megtorlás ördögi módszereivel ismertetik meg az olvasót. Nem túlzás, amikor A pokol tornácán című fejezetben leírtakat Orwell művével állítjuk párhuzamba. A hársfa virága néhol megrendítő, szívbemarkoló olvasmány. Csak azoknak való, akik az igazat, a tiszta igazat akarják megtudni 1956-ról.

H. Bodó József A hársfa virága című könyve egyedülálló az elmúlt évek során napvilágot látott, a forradalmat taglaló könyvek közül.
A szerző látás- és ábrázolásmódja, igényes stílusa, kiváló szerkesztéstechnikája és határozott dramaturgiai érzéke bízvást szépirodalmi rangra emeli a munkát, ami több a hagyományos visszaemlékezésnél, hisz középpontjában az emberi jelenség maga áll, gyarlóságában s szenvedésében s kiszolgáltatottságában. Ebben a „létbe vetettségben” a diktatúrának kiszolgáltatott hősök a szabadság, a szabad haza eszméjében találják meg az éltetőjüket, melybe nem pusztulnak bele  haláluk óráján sem.

A szerző kiválóan elkerüli a fekete-fehér ábrázolás csapdáit a diktatúra közembereinek ábrázolásában, amint az Anya érzékenyen megjelenített alakja is mindvégig mentes marad az érzelgősségtől.

Az olvasó e könyvet olvasva megtudhatja, milyen volt maga az emberi jelenség 1956-ban.

Aki meg akarja ismerni 1956-ot, s 56 emberét, annak számára nélkülözhetetlen olvasmány H. Bodó József e munkája, amelynek folytatásában őszintén reménykedünk.

Kiszely Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s